Föredrag

I dagsläget erbjuder jag 6 olika föredrag:

  • Borneo & Komodoöarna – Indonesiens naturskatter
  • Donaudeltat – Rumäniens fågelparadis
  • Kina – Det spektakulära landet
  • Mana Pools – Ljuset i Zimbabwe
  • Pantanal – Jaguarens rike
  • Uganda – Afrikas pärla i bild
Jag har all utrustning så som projektor, duk etc
Pris gäller enligt överenskommelse (Innehar F-skattesedel)
För frågor, eller för bokning, kontakta mig gärna 
Kommande föredrag:
  • 5 Nov – Åhus Församling (Mana Pools – Ljuset i Zimbabwe)

Fler föredrag är bokade, men de är för slutna sällskap

Borneo & Komodoöarna - Indonesiens naturskatter

Bestående av 13000 öar, ca 250 miljoner invånare och en historia brokigare än det mest är Indonesien en blandning av det mesta. Tyvärr har naturen och djurlivet blivit drabbat av de stora växlingarna i historien, och idag står naturen i Indonesien inför de största hoten någonsin. Borneos regnskog skövlas och bränns i en rasande fart samtidigt som orangutangerna kämpar för att överleva på de mindre ytorna. Komodoöarna är fortfarande tämligen orörda, men vad händer med naturen och komodovaranerna när världen får upp ögonen för dessa enastående djur och detta fantastiska ställe och turismen ökar?

Föredragets längd: 60 min

Donaudeltat - Rumäniens fågelparadis

Donaudeltat är det största och bäst bevarade floddeltat i Europa och är ett fågelparadis med ca 300 olika fågelarter och miljontals häckande fåglar vart år. Pelikaner, hägrar, tärnor och kungsfiskare är bara några exempel på arter som kommer hit för att häcka under somrarna.

I donaudeltat kretsar annars det mesta runt fiske, men sedan fågelskådare och fågelfotografer från jordens alla hörn upptäckt den fantastiska artrikedom som finns i Donaudeltat har även turismen blivit en viktig inkomstkälla för lokalbefolkningen.

Donau, Europas största flod, har innan den anländer till Svarta havet passerat eller gränsat till 10 länder, men det är bara den sista delen i Rumänien och Ukraina som heter Donaudeltat och det är just hit vi åker på detta föredrag.

Donaudeltat är sedan 1991 upptaget på Unesco’s världsarvslista

Föredragets längd: 60 min

Kina - Det spektakulära landet

Vi gör en resa genom Sichuanprovinsen med utgångspunkt i Chengdu, den ”lilla” staden med ca 14 miljoner invånare få västerlänningar känner till. Vi beger oss ut på den kinesiska landsbygden och möter den kinesiska naturen när den både är som bäst och sämst, och vi får en bild utav hur lokalbefolkningen bor och lever. De stora målen för resan är jättepandan som vi ska stifta en närmare bekantskap med, men vi kommer även bl.a. besöka Jiuzhaigou National Park som anses vara Kinas vackraste nationalpark med sina fantastiska sjöar i bergslandskap.
Att som västerlänning resa runt i Kina är annorlunda och man ställs gång på gång inför situationer och upplevelser man inte ens tror är möjliga, och mycket av detta bottnar i den enorma folkmängden som aldrig slutar att förvåna

Föredragets längd: 60 min

Mana Pools - Ljuset i Zimbabwe

Mugabes diktatoriska styre de sista 35 åren har gjort Zimbabwe till ett land utan större framtidutsikter. Med raserad ekonomi, en korruption som slår det mest och en medellivslängd på befolkningen på 39 år är det svårt att se hur Zimbabwe ska ta sig ur problemen och bli ett av de blomstrande länderna i Afrika som de har potential att vara. Ett ljus i allt detta mörker är Mana Pools, en nationalpark  i norra delen av Zimbabwe. Med sitt speciella berömda ljus, sitt läge vid Zambezifloden och med utsikt över Kaila bergen är det få platser som kan slå Mana Pools vad gäller skönhet. Att dessutom kunna ha möjligheten att gåendes till fots bland annat möta de många elefanterna, lejonen och leoparderna gör detta till en plats som vilken naturälskare som helst kommer älska och längta tillbaka till.

Föredragets längd: 60 min

Pantanal - Jaguarens rike

Pantanal är världens största våtmarksområde och täcker delar av Brasilien, Paraguay och Bolivia. Pantanal är dessutom även ett av de absolut artrikast områdena vi har på vår planet med ungefär 130 olika sorters däggdjur, minst 470 fågelsorter, 80 olika reptilsorter och uppskattningsvis 325 sorters fiskar, och då är långt ifrån allt ännu upptäckt! Men vilket djur är det som regerar i Pantanal? Jo jaguaren, världens 3:e största katt, och den största katten i Sydamerika. Med sin list, kraft och elegans är allt från små fiskar till 3 meters kajmaner ett potentiellt byte för denna ensamma jägare.

Föredragets längd: 60 min

Uganda - Afrikas pärla i bild

Uganda beskrivs ofta som ”Afrikas pärla”, men vad är det som gör Uganda så unikt? Hur kan en resa till Uganda te sig? Hur ser landet ut? Vilka djur man kan få möta och vilka strapatser kan man ställas inför på en sådan resa?

Djurlivet i Uganda var en gång i tiden sprudlande, därefter försvann de flest djuren, men nu är de som tur på väg tillbaka igen. Samtidigt ställs djuren och naturen inför nya större och mer omfattande hot än någonsin. Kan vi själva och våra barn om några år få se och uppleva det som finns idag i Uganda med tanke på den utvecklingen med tjuvjakt och liknande som skett i Afrika de senaste åren?

Föredragets längd: 60 min